Interview: Red; moderne architect van de underground hiphop-revival

Scroll down to content

29355266_1662101407208292_4474736578699020060_oIn de underground Hiphop scene is hij inmiddels een bekende naam. Hij produceert/maakt beats voor No Order (Skedel, Dilson, Youri, Frgast, Orgie, Hassenpflug) en bracht onlangs nog de plaat ‘TABLEAU’ uit onder de naam RedSKAV, met Skaffalau (SKAV nu) van de Stropstrikkers. Ook jureerde hij bij de tweede editie van Spit, en produceerde hij een half jaar later een geheel nieuwe plaat met SKAV met features als Skedel, Dilson, Youri, $keer&Boo$, Rosco & Nosa van ZoMoeilijk en vele anderen. 

Stel jezelf eens voor? 

Ik ben Redmar Severein, 33 jaar en kom overal en nergens vandaan. Ben aan de linkerkant van mijn dubbelleven jongerenwerker, waar je me aan de andere kant van kunt kennen zijn de moddervette producties van het No Order collectief en de twee albums samen met SKAV (Tableau, Bukuniers). Ook sta ik op het nieuwe album van Casto (Adrenaline) de old-skool legende uit Amsterdam. Ook deed ik meerdere gastbijdrages zoals op het album van Drico, een duizendpoot uit Groningen van het collectief 9th Cube. Zelf zul je me niet vaak op de voorgrond zien treden, behalve bij optredens waar ik los ga als een volslagen idioot, uiteraard. Mijn muziek spreekt voor zich.

Sticksred
Sticks & Red

Je bent bij het gros bekend als de producer van No Order, kunnen we binnenkort meer van No Order verwachten? En worden dit allemaal Red producties? 

We kunnen in 2019 zeker meer verwachten van No Order. Waar veel mensen vaak de fout maken dat het een rapgroepje is of iets dergelijks, is No Order meer een collectief die elkaars skills verbinden en veel samen optrekken. Dit betekend dat iedere artiest binnen No Order ook solo-perspectieven heeft, waarin iedereen probeert zijn steentje bij te dragen. Dus je kunt verwachten: Collaboratie, solo tapes en losse tracks vanuit No Order.
Nu merken we, door de opmars van de samenwerking met SKAV, dat er al een extra/nieuw platform ontstaat genaamd Fort Buku. Voor wie de betekenis hiervan wil weten, ga het verhaal van Fort Buku eens opzoeken en je zult merken hoe dit weerspiegelt met hoe wij werken. Daarmee is No Order niet weg maar groeit en ontwikkelt gaande de tijd. Ontwikkeling is nummer 1 in het creatieve proces!

11119511_847001222051652_4765527989292669676_o

Veel van de producties zullen inderdaad van mijn hand komen. Maar niet alles, we hebben veel contacten opgedaan en willen graag alles en iedereen pushen en verbinden. Zo kun je dit jaar rekenen op No Order/Fort Buku producten maar ook solo tracks en tapes van Skedel en Dilson. Dilson heeft bijvoorbeeld de handen ineen geslagen voor een EP met de Engelstalige monster-rapper en producer uit Amsterdam; Ruby Stacks. Hierbij produceert Ruby Stacks de EP volledig. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat er nog gaat komen dit jaar, het is teveel om op te noemen.
.

“We vonden dat er in Nederland wel wat mist in de newskool generatie. Veel wordt klakkeloos van elkaar nagedaan.”

Je werkt momenteel veel met Skav van de Stropstrikkers, hoe heb je hem leren kennen? En waar komt de samenwerking vandaan?

Momenteel werk ik veel samen met SKAV inderdaad, wat een monster. Vanuit zijn eigen woorden: Een kruising tussen Herman Brood en Mirko Crocop. Ik kan dit zelf niet beter verwoorden. We hebben elkaar leren kennen via het platform Poetic Justice. Een platform waar er gericht word op verbinding tussen artiesten die lyrisch hoog richten, geen ongeschoolde ‘kaka-barz’ dus. Allemaal artiesten uit Nederland zijn voor een project benaderd om onorthodoxe samenwerkingen aan te gaan, om uiteindelijk tot een dik album te komen. Dit jaar zal dit uitkomen, met bijdragen van meer dan 60 artiesten. Enkele namen zijn: Lange Frans, Def P, No Order, Snelle… En ga zo maar door.
Terug naar de vraag!
Ik stond al meerdere malen op de plaat als producer met verschillende artiesten. Nu waren SKAV en McGyver gevraagd om samen een track te maken voor deze plaat, maar ze konden geen geschikte beats vinden/krijgen om dit tot stand te laten komen. Je raadt het al, er werd aan de bel getrokken. Of ik wilde proberen om de samenwerking toch tot stand te laten komen met een vette productie. Eindstand, zeker 15 beats later werd er duidelijk dat beide emcees wel eens wat anders wilden proberen. Door deze geslaagde actie vonden SKAV en ik elkaar. Het was de verfrissing die wij beide nodig hadden. Note: Het album van Poetic Justice is nog niet eens uit en SKAV en ik zijn alweer twee albums verder…
30725469_1683936688358097_7531376366449590272_o
Red on-stage met Skav

Waar kwam de inspiratie vandaan voor de plaat Tableau?

De inspiratie van Tableau kwam dus uit bovengenoemde samenwerking. SKAV en ik komen beide uit een iets meer oldskool/boombap generatie. Hier haalden wij beide even niet meer onze energie uit, dus gingen we aan de haal met andere stijlen. We vonden dat er in Nederland wel wat mist in de newskool generatie. Veel wordt klakkeloos van elkaar nagedaan. Wij hadden als eerste de motivatie om zelf wat nieuws te doen qua sound maar niet exact wat er al is. Op Tableau experimenteerden wij, met als basis trapsound, gemengd met dub, breakbeat, boom-bap en andere cross-over sounds en technieken.
.
Geef het eens een naam, want het is niet specifiek 1 van de voorgenoemde stijlen. Geen regels, gewoon knallen. In de eerste ontmoeting sloegen we ook direct 7 a 8 tracks, wat direct de basis was voor het project. De klik was gemaakt.
.
De betekenis van Tableau komt vanuit de jacht. Wanneer er een grote jacht is geweest, is het gebruikelijk om aan het einde van de jacht het gevangen/geschoten wild uit te leggen en deze samen met de jagers te eren. Dit heet een Tableau, een metafoor van hoe dit album tot stand is gekomen. Het tweede album, Bukuniers, is weer iets volledig anders dan Tableau. Bukuniers is 0 trap of elektronische sound, pure new-wave boom-bap, met een heel rauw randje vol met lijpe samenwerkingen! De plaat waar ik persoonlijk het meest trots op ben.

.

Wat maakt jou een unieke producer/beatmaker, ten opzichte van de anderen in Nederland?

12540578_983677521717354_840262370785427061_nWat mij een unieke producer maakt ten opzichte van anderen is dat ik van alle markten thuis ben, maar ik denk dat het vooral heel erg mijn cross-over geluid is. Ik verbind mij niet alleen aan 1 stijl of manier, maar meng deze vaak binnen 1 product, wat overigens niet mijn doel is. Dit gaat automatisch, ik houd gewoon van veel soorten muziek en accepteer geen enkele beperking in het uiten van creativiteit.
.
Het is dus altijd een verrassing wat je zult horen qua sound bij mijn producties. Een mooi compliment, wat ik vaak krijg, is dat los van de vele verschillende stijlen/sferen, mensen heel duidelijk horen dat het een RED productie is. Als je wilt weten wie ik verder ben? Houdt ons in de gaten en bezoek eens een liveshow, ik mis er nooit 1.

.

 

Hoe komen jouw producties tot stand? En heb je nog tips voor beatbakkers?
.

Mijn producties komen erg verschillend tot stand. Soms is het muziek wat mij inspireert, niet dat ik dan die muziek wil maken maar meer van dat iets zo vet is dat ik gewoon aan de slag wil. Soms zijn het de mensen met wie ik werk die driftig zijn, dat wat mij activeert. Soms zijn het de emoties die er uit moeten. Het is echt een vertaling van wat er in mijzelf en mijn omgeving gebeurd en daar werk ik keihard voor. Er is geen dag waar ik er niet mee bezig ben.12549052_983678818383891_6198022917022047706_n
.
Technisch gezien komt het heel organisch tot stand. Ik heb allerlei instrumenten, computerprogramma’s, apparaten en een microfoon. Ik begin vaak gewoon een sound te spelen of random in te drukken, of op te nemen, wat mij daar vervolgens mee triggert ga ik mee verder. Ik probeer dus niets, ik doe gewoon. Als je erop kunt rappen heb je gewoon mazzel, of het activeert de rapper om zelf ook creatief te zijn en buiten de regels en normen te werken. Dit maakt muziek, muziek. Muziek is een erg integer ding en zou nooit de reden moeten zijn om het voor een ander te doen.
.

Als tip voor beginnende beatbakkers en producers zou ik zeggen; wees jezelf en geen ander, van die laatste hebben we al genoeg. Leer jezelf om te werken onder alle omstandigheden en emoties. Niet alleen wanneer je spanning ervaart of niet helemaal gelukkig bent, je zult je nooit iedere dag hetzelfde voelen maar wel iedere dag muziek willen maken. Het maakt niet uit wanneer het even niet lukt, als je het maar doet. Hier zit de ontwikkeling van iedere artiest volgens mij.
.

En als laatste: Grote bek dicht en hard werken. ‘Real’ hard work beats talent every fucking time!!!
.
Je sound is vrij ‘underground’, als we dat zo mogen noemen. Is dat een bewuste keuze? 

.
Klopt, begrijp goed; ooit was ‘dat’ de mainstream. Het is niet echt bewust, het overkomt me eerder. Wie weet komt daar later weer eens verandering in, ik doe uiteindelijk ook maar wat. Wel vind ik de wat hardere/riskante takken van muziek vaak erg interessant. Vaak is dit dan ook underground.
.

“Ik hou gewoon van veel soorten muziek en accepteer geen enkele beperking in het uiten van creativiteit”.

DricoRed
Drico (9th Cube) & Red

 

Er is veel veranderd met Hiphop in Nederland. Wat is voor jou Hiphop, anno 2019?

Er is inderdaad veel veranderd met Hiphop in Nederland. Ik ervaar en zie nog steeds veel goede dingen.
.
De grootste verandering zit  in de platforms. Nummer 1: Hiphop is altijd wel een ding geweest wat zich richt op de jeugd/jongvolwassenen. De platforms richten zich nu op de nog jongere jeugd en vaak zelfs kinderen. Die weten nog niet wat echt skill is of een hoog niveau heeft, daarmee druk je gewoon muziek door de strot. De meest makkelijke manier van promoten dus, als je het vrij kinderlijk houdt en schaalt aan de Amerikaanse mainstream. Geldkwesties dus.1800181_773854776032964_7376145255043779874_n
Nummer 2 is: In de begin-jaren van Nederlandse hiphop had je gewoonweg niet zoveel rappers en producers/artiesten die zich bezighielden met hiphop. Toen moest je echt goed zijn om succes te ervaren, aangezien je te maken had met een publiek die nog niet helemaal open stond voor hiphop als een mainstream muziekvorm. Tegenwoordig heb je denk ik wel 2.000.000 rappers die veel makkelijker beschikking hebben over voorbeelden, materialen om te produceren en op te nemen en natuurlijk de sociale media waar 0,0 kwaliteitscontrole heerst. Nu is het zo dat mensen hun eerste track al online gooien en ze zijn rapper. Eerder was dit niet zo gemakkelijk, het waren namelijk de platforms zoals 101BARZ, the Box, MTV, TMF e.d. die jouw wilden pushen, maar alleen wanneer het echt dope was. Ook artiesten onderling accepteerden het absoluut niet wanneer er slecht met hun kunstvorm om werd gegaan. Wacke optredens zorgden voor onveiligheid voor de artiest, netjes uitgedrukt.
.
Nu wil ik absoluut niet overkomen als een ouwe zuurpruim want nummer 3, wat misschien wel nummer 1 moet zijn, is het volgende; Iedereen die zegt, dat alleen de old-skool vet is en alles van tegenwoordig wack is, zijn gewoon een stelletje teringlijers, die de muziek waar ze zo van houden juist om zeep helpen. Vroeger was ‘dat’ de mainstream waar je naar luisterde lul, je kreeg het zo op je bordje! Nu hoef je alleen het eerste laagje er vanaf te peuteren en dan ben je alweer bij supervet talent. Ik ben er van overtuigd dat er nieuwe talenten zijn, ook binnen boom-bap. Die zich hebben ontwikkeld en minstens even hard of zelfs harder zijn dan je favorieten uit de ’90s. Hoe krijgen zij, die die vette sound doorontwikkelen, dan de kans? Zeg het maar…  Dus laat je zeur-klier even lekker masseren, flikker die oude rugtas eens weg en ga genieten van vette nieuwe shit! Het is er in overvloed namelijk.
.

“Ga niet de jeugd haten, trek met ze op, school hun en laat jezelf scholen. We hebben elkaar nodig”!
.

Hoe zie je de Hiphop-scene in Friesland momenteel?
.
No-Order
No Order

De hiphop scene in Friesland is zeker aan het ontwikkelen. Meerdere organisaties zijn bezig om het een podium te bieden, om in te zetten op talentontwikkeling en zo mogelijkheden en verbindingen te leggen voor de artiesten. Hiphop hadden we altijd al. Al denk ik wel dat dit nog echt ‘weer’ in de kinderschoenen staat.

Er zijn behoorlijk wat talenten die hard aan de weg aan het timmeren zijn. Het grootste verschil vergeleken met the early days zijn toch wel dat artiesten meer met elkaar zijn gaan optrekken. Minder eilandjes en wacke kinderbeefs, het kan een hoop opleveren. Ga niet de jeugd haten, trek met ze op, school hun en laat jezelf scholen. We hebben elkaar nodig!
.

Kunnen we nog meer verwachten van Red de komende tijd? Ook nog verrassende uitstapjes naar andere genres? 

Jullie kunnen nog een hoop van mij verwachten, ik ben nog lang niet klaar! Dit jaar met de mannen van No Order, SKAV, MCDRT, DefP, $KEER&BOO$ en nog vele anderen die ik op mijn lijstje heb staan, gaan we aan de slag en gaan er dingen uitkomen. Houd ons vooral in de gaten, er kan zomaar iets leuks voor je tussen zitten. Natuurlijk sta ik open voor vette samenwerkingen in de toekomst en laat het buitenland niet achterwege.

Qua andere genres liggen mijn harde schijven vol. Ik wil zelf nog graag Triphop/Breakbeat instrumentale dingen uitbrengen, maar ook Drum&Bass, Trap, Jazz….. En bovenal: muziek!

Heb je nog muzikale tips, die iedereen zou moeten checken?

SKAV X No Order X $KEER&BOO$ X ZOMOEILIJK ETC.
Los van het eigen kamp enkele aanraders.
De Griselda movement
De man van Nederlandse bodem Ruby Stacks, dit is een ouder album maar hij komt met nieuwe tracks!
Schoolboy Q
Kortom: teveel om op te noemen! Ga van je luie reet af en ga opzoek!
Advertenties

One Reply to “Interview: Red; moderne architect van de underground hiphop-revival”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: