Straight Up! Zoekt… Boeren Hiphop!

Scroll down to content

In ons nieuwe blog; Straight Up! Zoekt.., gaan we op zoek naar diverse stijlen in de Hiphop cultuur, omdat het inmiddels breder is dan menigeen beseft. Wist je bijvoorbeeld dat er een hele ‘scene’ is van boeren Hiphop, waar de scene zelf naar refereert als ‘Hick-Hop’? En dat die scene, grootgebracht door o.a. Kid Rock en Bubba Sparxxx, een eigen genre teweeg bracht nadat rapper/zanger Colt Ford 1,5 miljoen albums verkocht? Is er plek voor lompe boeren en hun voorliefde voor Hiphop?

Hiphop en het platteland, het lijkt in eerste instantie een vreemde combinatie. Toch zijn er veel liefhebbers van rapmuziek in de dorpen in Nederland. Het is niet voor niets, dat rappers als Kraantje Pappie en the Opposites razend populair zijn op menig festival. Maar ook veteranen als Def P, Diggy Dex en Extince doen het goed in menig dorp. 

Vissers en Jansen
Vissers en Jansen

Tractors en beukende Hiphop beats, schuurfeesten met felle raps en betekenisvolle rijms met ronkende gitaren. Mensen uit de dorpen willen iets horen wat hun aanspreekt. En dit zijn vaak niet de onderwerpen waar de algemene, bekendere rappers over schrijven. 

Maar, er is dus wel degelijk een hele ‘scene’ die provinciale hiphop maken in Nederland. Of dit nou bewust, of onbewust is. Acts als Vissers & Jansen, ZoWat! en Flowetisch, zijn enkele voorbeelden. In Amerika ligt het anders. Daar luisteren ze op het platteland liever naar Country/bluegrass. En, omdat je niet om de populariteit van Hiphop heen kunt, is dit al snel gemixt, of gegoten in een ‘crossover’.

Als we gaan zoeken op wikipedia naar ‘boeren’ hiphop, door termen als Redneck/farmers hiphop, komen we al snel uit op Kid Rocks lied ‘Cowboy‘. Afkomstig van het album Devil Without a Cause uit 1998. Kort daarop bracht producer Shannon “Fat Shan” Houchins het album Dark Days, Bright Nights van Bubba Sparxxx onafhankelijk uit, welke al snel werd opgepikt door Interscope Records. De plaat bevatte beats van Timbaland en Bubba zette al snel een trend neer.

The Lacs.jpg
The Lacs

In Europa sloeg Bubba wel aan, maar de ‘Hick-hop’ uit Amerika was te eigenzinnig voor Europa. Namen als Colt Ford, The Lacs, Lenny Cooper en Cowboy Troy zullen maar weinig mensen wat zeggen. En dat terwijl ze de barriere van Hiphop en Country door wisten te breken. Zo verkocht Colt Ford maar liefst 1.5 miljoen platen, waarvan er 4 belanden in de Billboard’s Country Music chart.  En niemand kent de man hier.

In Nederland zijn er wel degelijk acts die het ‘boerenthema’ oppikken. Zo trapten The Opposites al af met nummers als Rauwdauw en Geen Klasse, Geen Stijl. Alleen, werkt in Nederland niet de combinatie met country, maar juist de combinatie met Hardcore. Dit bleek wel uit hun hit ‘Thunder‘, met Yellowclaw. Een track die het enorm goed deed in de dorpen en menig tent op z’n kop zette.

ZoWat.jpg
ZoWat!

Ga je zoeken naar acts met country invloeden, dan is het lastiger. Vissers en Jansen profileren zich ermee, als de zogenaamde Countryboys. Maar daarmee is het niet te vergelijken met hun Amerikaanse tegenhangers, waarbij de Country en rock meer overheerst. Ook acts als Flowetisch uit Roden en ZoWat! uit Nieuw Amsterdam hebben tracks die mensen op het platteland aan zullen spreken. Diggy Dex en de Osdorp Posse spraken het ook uit, met voorbeelden als ‘Lompe Boer‘ en ‘Een Doodgewone Boerenlul‘.

Een van de meest succesvolle Nederlandse boeren acts is de groep Wat Aans! uit Groningen. Ze bestaan al meer dan 10 jaar en maakten zelfs een Keetpop anthem, gerelateerd aan het festival ‘Keetpop‘, welke ieder jaar plaatsvindt in het dorp Leermens. Zelfs hun website is zoals je het van een boerenact zou verwachten; niet moeilijk, je vindt hun muziek daar en verder niets.

Wij denken dat er wel degelijk plaats is voor deze vorm van Hiphop. En dat er te weinig mensen zijn die dit kennen, of er kennis mee hebben gemaakt. Dus, ben je op zoek naar wat nieuws om te luisteren en wil je het wel eens wat boeren hiphop proberen? Hieronder hebben we een opsomming gemaakt, van ‘hick-hop’ tot boerenhiphop uit Nederland. Geniet ervan, laat je inspireren of laat het lekker aan je voorbij gaan. En deel met ons je eigen ‘redneck, boeren hiphop’ tracks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: