Artiesten Snelle, F1rstman, Kempi en I Am Aisha vertellen verhalen van veteranen op EP De Terugkeer

Scroll down to content

Cover-EP.pngDoorn, 19 april 2019 – Veteraneninstituut brengt in samenwerking met Cloud 9 Music vier nummers gebundeld uit in aanloop naar 4 en 5 mei. 

Met het herdenken én vieren van onze vrijheid in aantocht brengt het Veteraneninstituut in samenwerking met Cloud 9 Music vandaag de nummers uit. Deze staan op de EP De Terugkeer. 

Vier Nederlandse urban artiesten, Snelle, F1rstman, Kempi en I Am Aisha, gingen voor deze campagne ieder in gesprek met een veteraan. De bijzondere en soms heftige verhalen van de veteranen vormden de inspiratie voor de songs. Het resultaat is de EP De Terugkeer met vier inspirerende en krachtige nummers. Het doel van het Veteraneninstituut is meer erkenning en waardering voor veteranen en hun bijdrage aan onze vrijheid.

Het Veteraneninstituut start de opvallende campagne, waarbij verhalen van veteranen worden verteld door middel van muziek, om Nederland bewust te maken van de bijdrage van veteranen aan onze vrijheid en hun inspiratievolle verhalen. De mix van aanstormend talent en welbekende namen in de urban scene is gekozen om vooral jongeren aan te spreken. De titel van de EP, De Terugkeer, staat voor de symbolische terugkeer naar de herinneringen aan de missie(s), maar ook voor de terugkeer naar de burgermaatschappij. Want voor ongeveer een derde van de veteranen verloopt deze overgang lastig.*

We zijn ontzettend trots op de vier fantastische nummers die zijn gemaakt door Snelle, Kempi, I Am Aisha en F1rstman”, aldus kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteraneninstituut. “Juist met deze artiesten hopen we jongeren te bereiken. De levens van de artiesten en de veteranen verschillen vaak sterk van elkaar, maar dit zorgde voor ontroerende, lachwekkende en inspirerende ontmoetingen”.

“Bovendien is betekenisvolle muziek ook voor militairen belangrijk tijdens de missie als ze ver van huis zijn. Ook hier zagen we een mooi raakvlak tussen veteranen en muziek.

De EP De Terugkeer is de beluisteren via deze link.

De snelopkomende rapper Snelle ging in gesprek met Luuk Elshout, groepscommandant en opleider bij de Landmacht, die in 2009 diende in Afghanistan. Tijdens zijn militaire dienst raakte Luuk gewond bij een aanval en juist door het delen van zijn verhaal hoopt hij anderen kracht mee te geven. Daarnaast ging Kempi in gesprek met Marc Langenkamp, die in 1993 als marinier heeft gediend in Cambodja. I Am Aisha leerde Lieke Delemarre kennen, die zich in 2013 inzette als militair arts bij de luchtmacht in Afghanistan en in 2015 in Mali. Tot slot ging F1rstman het gesprek aan met Jackson Rodrigues da Cruz, die in 2002 tot 2004 diende als boordschutter en YPR-765 chauffeur in Bosnië. De videoclip van de song Samen van Snelle is hieronder te beluisteren.

*Bron: Onderzoek overgang militaire wereld naar burgerleven (Veteraneninstituut, 2016)

**Disclaimer; Straight Up! Hiphop is tot stand gekomen nadat de initiatief nemer Leonard, zelf een veteraan, na een missie besloot zijn droom na te jagen: het organiseren van Hiphop shows.

unnamed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: