Interview: Double Trouble eert ambachtelijk de Hiphop cultuur

Scroll down to content
Double Trouble 2
(Foto: Moreno)

Ron van Beats, Jack da Spinner en Robb Ventura waren al bekend als ‘The Arbees’.  Inmiddels zijn we enkele jaren verder en zijn Ron van Beats en Jack da Spinner samen verder gegaan als het Hiphop-duo ‘Double Trouble’. Tijd om ze stevig aan de tand te voelen over hun plaat ‘Step Up’, over Hiphop en over wat er nog komen gaat!

The Arbees
Ron, Jack & Robb als ‘The Arbees’

Stel jullie eens voor?

Wij zijn Jack da Spinner en Ron van Beats en we vormen samen het duo ‘Double Trouble‘. Jack (27), de DJ, is geboren in Heerenveen en Ron(30), de MC, in Leeuwarden.
We zijn elkaar tegen gekomen in de underground Hip Hop scène van Friesland rond 2014, besloten om met elkaar af te spreken en al vanaf het begin was er een muzikale chemie.

Het duurde niet lang voordat we samen met Robb Ventura de formatie ‘The Arbees‘ in het leven brachten, een driekoppige crew met twee MC’s en een DJ.

Ons eerste optreden samen was, hoe toepasselijk, op een event georganiseerd door Straight Up! Hip Hop. We hebben onder andere mogen openen voor (inter)nationale artiesten zoals; Big Daddy Kane, Onyx, Dope DOD, A.G., Melle Mel & Scorpio. Nu zijn we een aantal jaren, shows en oefensessies verder en gaan we als Double Trouble het hele land door. We zijn door onze ervaring goed op elkaar ingespeeld, we weten precies wat we aan elkaar hebben zowel on- als off-stage.

Double Trouble is zijstapje van The Arbees, een kleine break?
En wat is er anders bij Double Trouble dan bij The Arbees?

Double Trouble staat los van The Arbees, alhoewel de laatste Arbees shows die we deden

onyx20
(foto: Wietske Elzinga)

een combinatie was van zowel The Arbees als Double Trouble tracks. We zijn inmiddels al een geruime tijd niet meer actief als The Arbees en we verwachten dat daar in de nabije toekomst geen verandering in komt.

De mindstate en het doel is hetzelfde gebleven, de wereld voorzien van onze rauwe sound. De meeste mensen beschrijven onze stijl als Oldskool.  We denken dat ze dit zeggen omdat we nog steeds veel waarde hechten aan de ambachten DJing en MCing, wat resulteert in een oldskool sound.

“Veel troep krijgt een push van platenmaatschappijen en wordt bestempeld als Hip Hop, dat is jammer.”

Hoe heeft jullie muziek zich ontwikkeld in de afgelopen jaren?

onyx24
(foto: Wietske Elzinga)

De tijd leert zegt men en dat geldt ook voor het ding dat wij doen, we blijven onszelf verbazen. We groeien met de tijd mee, nog steeds wordt er nieuwe apparatuur gekocht en getest, wat er toe leidt dat onze sound zich ontwikkeld.  Maar de essentie blijft hetzelfde, harde beats met funky rhymes en dope cuts.

Jullie ‘Step Up’ plaat is inmiddels alweer een tijdje uit, wat was de inspiratie voor deze plaat?

Step Up is als een soort van online CV, die door iedereen te zien en te horen is op je bekende sociale media kanaal Youtube (klik!).

We wilden graag laten horen wat wij verstaan onder Hip Hop en we zagen dat de cultuur en muziek aan het veranderen is.  Deze plaat is een voorbeeld van hoe het volgens ons hoort te klinken en het bevat een boodschap aan de gene die de cultuur niet eren, vandaar de titel. Step Up is dus eigenlijk gemaakt als voorproefje, zodat mensen een idee krijgen van wat Double Trouble de luisteraar te bieden heeft.

Ook wordt Step Up binnenkort op cd uitgebracht, deze zijn verkrijgbaar op onze Facebook site. Oh ja en een big shout out naar Villacidro!

Double Trouble
(Foto: Moreno)

“Wij houden ons niet zo zeer bezig met anderen en focussen ons op Double Trouble.”

Er is veel veranderd in het Hiphop landschap in Nederland, dus ook in Friesland. Wat is voor jullie Hiphop, anno 2018?

Het verschil tussen de underground en de mainstream is als dag en nacht, het lijkt niet eens op elkaar. Veel troep krijgt een push van platenmaatschappijen en wordt bestempeld als Hip Hop, dat is jammer. Hip Hop is een cultuur die is opgericht door en voor jonge mensen die hun stem wilden laten gelden.  Deze jonge mensen zijn inmiddels ouder en er zijn nieuwe jonge mensen die in aanraking komen met deze cultuur.  Hierdoor verandert de cultuur beetje bij beetje, dit is niet erg zolang de 4 elementen maar gerespecteerd en gerepresent worden en er mensen samen gebracht worden voor een groter goed.

En hoe zie je de Hiphop-scene in Friesland momenteel? En in jullie eigen stad, Leeuwarden?

Wij houden ons niet zo zeer bezig met anderen en focussen ons op Double Trouble. We zien wel dat er door de komst van internationale artiesten naar onze provincie er iets gebeurt in onze scène. Mensen komen samen en de vibe is altijd goed en positief.

Wat kunnen we nog verwachten van Double Trouble de komende tijd?

onyx22
(foto: Wietske Elzinga)

We trappen vrijdag 29 juni af in Iduna, Drachten, als support voor La Coka Nostra. Zoals we eerder aangaven brengen we Step Up binnenkort uit op cd. In de tussen tijd zijn we bezig met de opvolger voor Step Up. Dit wordt het debuut album van Double Trouble, die op vinyl zal worden uitgebracht.

Ook zijn we in onderhandelingen voor een mogelijke Europese tour die zal plaatsvinden begin 2019. Momenteel zitten wij in het proces van het maken van een album en zullen wij exclusief optreden. Voor interesse, hit us up middels: doubletroublehiphop@gmail.com.

Hebben jullie nog muzikale tips, die iedereen zou moeten checken?

Lyrics of fury – Eric B & Rakim, Poppa Large – Ultramagnetic MC’s, Set it Off – Big Daddy Kane en niet te vergeten The Message – Grandmaster Flash & The Furious 5 (zie hieronder).

We danken de heren van Double Trouble voor het interview! Volg de heren hier op de Double Trouble Facebook pagina. En je checked ‘Step Up’ hieronder in zijn geheel op Soundcloud!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: